Sindirim Sistemi Nedir?

Sindirim kanalı ve sindirime gerekli olan yardımcı bezler sindirim sistemini oluşturur. Canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri için enerjiye ihtiyaçları vardır. Bu enerjiyi karşılamak için canlılar besinlere gereksinim duyarlar ve bu besinler ikiye ayrılır. Bunlar mikro besinler ve makro besinlerdir. Makro besinlere proteinler, karbonhidratlar, su, magnezyum ve lifler örnek olarak gösterilir. Mikro besinlere de demir, kobalt, folat, çinko, kalsiyum, A ve D vitamini örnek olarak verilebilir. Suda ve yağda çözümlenebilen vitamin çeşitlilikleri mikro besinler kategorisinde yer alır.

İnsanlar yaşamlarını devam ettirebilmek için bu besinleri doğru ve dengeli bir biçimde tüketmelidir. Bu tüketilen besinler hücrelere iletilmek için kana karışır. Tüketilen besinlerin küçük parçacıklar haline gelip daha sonrasında bu besinlerin kana karıştırılması için uğradıkları fiziksel ve kimyasal işlemlerin tümüne sindirim denir. Aynı zamanda atık maddelerin vücuttan atılmasına da sindirim adı verilir. Sindirim işlemi süresince görev alan organların çalışmasına sindirim sistemi denir. Sindirim sistemi besinlerin sindirilmesine yardımcı olur.

Sindirim Sisteminin Organları ve Görevleri

Sindirim sisteminin görevi tüketilen mikro ve makro besinlerden enerji sağlayarak vücudun çalışımını devam ettirir. Tüketilen yiyeceklerin dışarı atılmasında da rol oynar. Sindirim sisteminde görevli olan organlar ağız, yemek borusu, yutak, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak ve anüstür.

Yemek borusu: Besinler yemek borusu sayesinde mideye alınır. Bu organ ağız ve mideyi birbiriyle bağlar. Yemek borusunda bulunan kas dokuları sayesinde yutkunma gerçekleşir. Bu sayede ağızdan alınan besinlerin mideye aktarma işlemi gerçekleşir.

Mide: Sindirim sisteminde işlev gören en önemli organ olarak kabul edilmiştir. Yemek borusunun mideye taşıdığı besinler asit ve enzim sayesinde küçük şekilde parçacıklarına ayrılır. Bu yiyecekler parçalanma işlemi gördükten sonra ince bağırsağa yönlendirilir.

Ağız: Sindirim sisteminin başlangıcıdır. Çünkü sindirim sisteminin oluşması için ilk olarak vücudun dışarıdan besin alması gerekir ve bu besin alma işlemi ağız yoluyla sağlanır.

Yutak: Yemek borusu ve soluk borusu arasında bağlantı oluşturur. Bu bağlantı ağzımızdan nefes almamıza neden olur. Yutak, sindirim sisteminde ağızdan yemek borusuna kadar uzanan bölgedir.

İnce Bağırsak: Mide ve kalın bağırsağı birbirine bağlar. Sağlıklı bir bireyde 3 ila 8 metre arası uzunluğunda olan ince bağırsak bulunur. Bireyde çeşitli nedenler sonucunda ince bağırsağın bir kısmı alınır. İnce bağırsağın bir kısmı alındıktan sonra ağızdan alınan besinler bireyin yaşamını devam ettirebilmesi için yeterli olamayabilir.

Kalın Bağırsak: İnce bağırsağın bitiminden başlayarak anüse kadar olan bölgede kalın bağırsak bulunur. Kalın bağırsağın uzunluğu yaklaşık 2 metre kadardır. Vücuttan alınan besinlerden arta kalan mineralin ve suyun kana karıştırılmasına yardımcı olur.

Anüs: Sindirim sisteminin sonunda yer alır. Dışkının dışarıya atıldığı son bölümdür. Yani dışkı bu bölümden geçtikten sonra dışarıya atılmış olur.

Sindirim Sistemi Problemleri

Kalp Damarlarında Tıkanma: Kalbi destekleyen damarlara yağ birikir ve damar tıkanır. Tıkanma sonucunda ortaya çıkan bir problemdir. Göğüste tanımlanamayan bir ağrı oluşturur. Bu problemin bir uzman doktor tarafından erken teşhisi olmaz ise ve tedavi edilmezse kalp krizi başta olmak üzere birçok kalp sorunlarına yol açabilmektedir.

Sindirim Sistemi Şişlikleri: Sindirim sisteminin içinde oluşan şişliklere ve keselere verilen addır. Genellikle kalın bağırsağın altında oluşurlar. 40’lı yaşların sonrasında görülebilir. Problem erken süreçte giderilmediğinde bağırsakta tıkanmaya neden olur.

Damarların Zarar Görmesi: Damarların enfeksiyon sonrası gördüğü hasar damarları inceltir. Bu rahatsızlığın çeşitleri ve nedenleri kişiye göre farklılık gösterir.

Damar Sertliği: Arter damarların iç tabakalarında oluşan yağlı ve iltihaplı atıkların karışması sonucunda gerçekleşen plaklar ile ortaya çıkan darlıktır.

Kalın Bağırsakta Kanser Hücrelerinin Çoğalması: Kalın bağırsakta oluşan kanser hücrelerinden kaynaklı olarak ortaya çıkar. Hücre çoğaldıkça kolonda etrafa yayılır. Sorun tespit edilmezse kolon akciğerlere ve diğer organlara da yayılım gösterir.

Sindirim Sisteminin İşleyişi Nasıldır?

Vücudun gereksinimi olan enerjiyi sağlamaya yarayan sistem sindirim sistemidir. Ağızdan alınan besinler dişler sayesinde parçalanır. Daha sonrasında tükürük bezlerinin yardımıyla besinler yumuşatılır. Yutağa geçen besinler yemek borusuna iletilir. 

Sindirim sistemi işlev gördüğü sürece kaslar kasılır. Bu kasılma hareketine peristaltik adı verilir. Bu hareket sayesinde mideye gelen besinler çalkalanır ve ortaya kimus çıkar. Kimus yemeklerin midede özsuyla karıştırıldıktan sonraki haline verilen addır.

Kimus mideden sonra bağırsağa geçer. İnce bağırsakta besinler, sindirime yardımcı olan organlar ve bezlerle birlikte besinleri yapı taşlarına ayırır. Bu sayede besinler kullanıma hazır hale gelir.

Kullanıma hazır hale gelen besinler lenf sistemine ve kana karışır. Diğer maddelerde kalın bağırsağa gönderilir. Kimustaki emilimde gerçekleştikten sonra son aşama olan anüse iletilir ve iletilen atıklar anüsten dışkılama yoluyla dışarıya atılır.

Sindirim Sistemi Bozukluğu

Sindirim sistemi yediğimiz yiyecekleri parçalarına ayırır ve sindirir. Vücuda alınan bu yiyeceklerin fazlasını ve işe yaramayan bölümlerini dışkılama yöntemiyle vücuttan dışarı atar. Bağırsak sistemi bozukluğu, kramp halindeki ağrılara neden olur.

Yanlış beslenme yöntemleri, hareketsiz yaşam, besinlerden kaynaklanan alerjiler hem psikolojik hem de davranışsal etkenlerden sindirim sisteminde bozukluğu oluşmaktadır. Hareketsiz yaşam ise kasları zayıflatır. Kan dolaşımını da olumsuz etkiler.

Ataterapi Fizyoterapi Danışma Merkezi olarak alanında deneyimli ve profesyonel ekibimizle sindirim sisteminde ortaya çıkan ya da ortaya çıkabilecek problemlerin çözümünde sizlere yardımcı olmaktayız. Problemlerin oluşmaması için sizleri bilgilendirmekte, oluşan ağrıların giderilmesini sağlayarak sağlığınıza tekrar kavuşmanıza destek sunmaktayız. 

Sindirim sistemi ve problemleri hakkında daha detaylı bilgi almak için bize hemen ulaşabilirsiniz.

Diğer Bireysel Hizmetlerimiz